Mine økonomiske prioriteringer

Betale ned på lån, spare penger i fond og aksjer, eller rett og slett bare sette penger i banken. Det er uendelige måter å spare penger på. Hva prioriter jeg?

Det er ikke noe fasit svar på hvordan en bør spare, da det som regel er den personlige økonomien til hver enkel som ligger føringer på hva en bør prioritere. Med det sagt, så skal det sies det at, i dagens marked, er det å ha penger i banken et tapsprosjekt uansett hvordan en snur og vender på det. Dette av den enkle grunn at både renter på gjeld, forventet avkasting på fond, samt at inflasjonen er som regel høyere en renten på sparekontoen din.

Det er dermed ikke sagt at en ikke skal spare penger på bankkonto, men en bør gjøre dette i moderate mengder. En av det viktigste hovedgrunnene for å ha penger stående på en sparekonto, er for å ha en buffer til uforutsette utgifter som kan dukke opp i ny og ne. Hvor stor denne bufferen bør være og viktigheten av den, kommer jeg tilbake til ved et senere innlegg.

Nå leser jo ikke du dette for å høre på meg gnåle om hvor lite smart det er å ha penger i banken i dag. Så tilbake til topic. Mine økonomiske prioriteringer. Først bør dere vel få et lite innblikk i hva min økonomi består av:

Det er de fem punktene som utgjør min økonomiske «spare» hverdag. Det kan skrives mye om hvert enkelt punkt, men skal prøve å holde meg så kortfattet og konsist som mulig. Så, for å bare ta det fra toppen av:

Aksje– og fondssparing

Denne får dessverre ikke så mye oppmerksomhet som den burde, rett og slett fordi jeg prioriterer, noe som i mine øyner, er mer viktig. Jeg har et fast månedlig trekk som går automatisk. Jeg sjekker status på porteføljen i ny og ne, men det er vel egentlig det. Er det idiotisk å ikke spare mer enn jeg gjør i aksjer og fond? Ja, noen vil nok mene det, hvert fall med de rentene vi har i dag og jeg er jo helt enig i det. Men så er det det med prioriteringer, og hva en føler er best for sin egen økonomiske hver dag.

Bankinnskudd

Her skal jeg være kort. Jeg sparer opp 25 000,- i løpet av året, som ved startens år blir innskutt på BSU kontoen min. Ellers så har jeg en bufferkonto som jeg ikke har rørt på en del år, samt en regningskonto hvor alle mine månedlige trekk går fra, samt en brukskonto til hverdagslige ting og tang.

Billån

Nå kommer vi inn på det som har høyest prioritering hos meg for øyeblikket. Jeg har en effektiv rentesats på 5,81% og derav høyest rentesats av alle lånene mine. Dette er hovedgrunnen til at det er billånet som blir prioritert, og så er det en sannhet at jeg ikke liker å ha billån i det hele tatt og ønsker å få dette nedbetalt så fort det lar seg gjøre. Bil er et så stort tapsprosjekt uansett hvordan en snur og vender på det. Service, drivstoff, bompenger med mer. Alt dette skal betjenes når en har bil. Plusser en i tillegg på et billån, så blir de månedlige utgiftene nokså høye for å kunne eie en bil.

Ved å nedbetale billånet mitt så raskt som mulig, så slipper jeg også å tenke på at verditapet på bilen skal ta igjen «mellomlegget» mellom bruksverdi på bilen og størrelsen på billånet. I verste fall så vil en med et billån som ikke blir betjent raskt nok, sitte igjen med en gjeld når bilen en gang skal selges. Dette ønsker jeg å unngå ved å betale ekstra ned på billånet og derav redusere løpetiden fra 5 år til 2 år.

Boliglån

Boliglånet går sin gang. Siden jeg ganske nylig tok opp et billån, så har jeg redusert terminbeløpet på boliglånet for å heller øke terminbeløpet på billånet. Siden jeg har et boliglån som ligger i størrelseorden på 71 % av opprinnelig kjøpspris, så føler jeg at det ikke er noe krise om jeg betaler mindre ned på boliglånet enn planlagt. Med det sagt, så vil jeg øke terminbeløpet på boliglånet, så snart billånet er nedbetalt.

Boligsparing for ungdom (BSU)

Her blir det som tidligere nevnt, satt inn 25 000 ,- første arbeidsdag i Januar. Dette gjør jeg for å kunne dra fordel av rentene som BSU kontoen gir. Det er ikke snakk om mer en 800,- pr.år, men alle monner drar. Jeg har forsatt 5 år igjen før jeg når maksimum innskutt kapital som er mulig å ha på BSU kontoen (Grense på 300 000,- pr.2017). Denne kontoen blir nok ikke rørt før den tid vertfall. Om det skulle vise seg at denne grensen blir økt i løpet av de 5 årene, så vil jeg forsatt ha noen år til å spare på inntil alderen min gjør at det ikke lengre er mulig.

Studielån

Ikke så mye å si om dette egentlig. Det går et fast månedlig trekk, bortsett fra det så er ikke dette lånet i tankene mine. Det er det mest gunstige lånet en kan ha og kommer aldri til å bli prioritert av meg så lenge studielånet har de betingelsene det har. En kunne ha skrevet side opp og ned om studielån, men det får heller bli en annen gang om ønskelig.

Det var litt om mine økonomiske prioriteringer. Hva syns du? Hadde du prioritert annerledes? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..