Er jeg en millionær?

Hei alle,

Skattelistene har blitt heftig diskutert i de fleste aviser i Norge den siste uken. Skal en tillate offentlig innsyn eller skal en hemmeligholde inntekt, formue og skatt for mannen i gata. Alle har en mening, noen liker å ytre de høyt, mens andre går mer stille i gangene. Jeg har også en mening om skattelistene mm. men velger å holde det for meg selv! 🙂 Og så må vi ikke glemme janteloven oppi dette også, en «lov» som jeg synes til dels er sunn, men hvor jeg også av og til drar frem den kjente replikken «Fuck Janteloven». Det er vel ingen dager janteloven står høyest når skattelistene kommer ut i det offentlige 🙂

Nok om mine belæringer. Som overskriften sier, er jeg en millionær? Hvem vil vel ikke kalle seg det? Tar vi en kjapp titt i skattelistene, så er jeg så definitivt ikke en millionær. Gjelden min ligger tykt som morgentåke, heldigvis ikke en alvorlig gjeld med kredittkort, inkasso mm. men en «normal gjeld» med billån, huslån og studielån. Så jeg kan vel umulig være millionær? Vel, det kommer litt an på øye som ser. Meg selv, jeg kaller med ikke en millionær, men det gjør kanskje du?

Jeg tok meg en kveld og så over absolutt alle mine skattemeldinger fra tidligere år og frem til 2018. La alt inn i et Excel ark og summerte opp, både brutto- og nettoformue. Bilde dette viste, ga en ganske interessant lesing. Mens min nettoformue (skattbare formue) sank drastisk når jeg kjøpte meg leilighet, så økte faktisk bruttoformuen min det samme året. Når jeg regner over min formue, så tar jeg alltid utgangspunkt i det som skattemeldingen viser, både for verdi av bolig og bil. Som kjent så settes boligverdien til 25% av estimert boligverdi og verdien av bil settes til en viss % av listepris, alt etter hvor gammel den er. Dette gjør at en ikke får et eksakt tall for verdiene for dine eiendeler, da skatteetaten ikke tar hensyn til km stand på bil eller om boligen er nylig oppusset eller ei. Men ved at jeg tar utgangspunkt i skattemeldingen, så har jeg vertfall et fast holdepunkt hvert år og det er jo tross alt denne verdien som tilslutt utgjør din skattbare formue.

Tilbake til Excel arket. Som dere kan se under, så hadde jeg en negativ nettoformue i 2018, mens bruttoformuen min er godt over millionen. Dette medfører at om jeg skulle beslutte å selge alt av mine eiendeler i dag, så hadde jeg hatt en god slump med penger overs på konto etter oppgjør.

Så, er jeg en millionær? Tja, kan en vel si. Både ja og nei, jeg er en millionær om en tar med alt av verdier jeg eier. Men i statens sine øyner, så er jeg ikke det. Jeg lever godt, jeg har ingen store økonomiske utfordringer i nåværende situasjon, men jeg vil ikke kalle meg en millionær. Det meste jeg har av verdier er «låste» midler. Jeg kan ikke «gå til banken» å ta ut en million. De midlene er jo låst i bolig og bil.

Min bruttoformue

Min bruttoformue om en tar utgangspunkt i verdi av bolig mm.

Min nettoformue

Min nettoformue om en tar utgangspunkt i ligningsverdi mm.

Hva mener du? Er jeg en millionær?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.